Start / Support / Funktioner & skötsel

Funktioner & skötsel

Gasbrännare

ILVEs brännare är rejäla. Effektlägen varierar från 1,8 till 4,3 kW. Den fantastiska dual-brännaren går från 0,3 kW till 5,25.

Flamspridare i mässing
Alla brännare är i mässing med en svart nanoteknologisk ytbehandling. 
 

Automatisk tändning
Alla brännarna tänds med elektrisk gnisttändning. Vid strömavbrott går det alltid att tända brännarna manuellt med tändsticka.

Säkerhetsventil 
Alla gasbrännare har en mekanisk säkerhetsventil som gör att gasen stängs av om lågan släcks oavsiktligen. Säkerhetsventilen känner av att lågan släckts och stänger av gastillförseln när ventilen kallnat.

Dual-brännare

Dual-brännaren har en tvåstegsfunktion – som gör att du antingen har effekt från både den stora, yttre ringen och den lilla i mitten, eller bara den lilla i mitten. Effekten kan därmed från lägsta nivå 0,3kW upp till 5,25kW (4,5kW på inbyggnadshäll).

Med denna funktion passar dual-brännaren för kraftigare tillagning på hög temperatur, exempelvis koka pastavatten. Samtidigt är den inre ringens låga på låg effekt perfekt för att tex smälta smör, värma mjölk, slå en béarnaisesås eller ha en gryta på långkok.

På många produkter är tvåstegsbrännaren standard (spisar, vissa hällar), och på inbyggnadshällar tillval.

Coupe de feu

Coupe de feu är i sin enkelhet en tjock tillagningsplatta i gjutjärn med en centrerad, kraftig gasbrännare under. När plattan väl är varm kan du tillaga på flera temperaturer beroende på kokkärlets placering på plattan. Långkoket står här fördelaktigt och puttrar timme efter timme efter timme…

Ta loss de inre ringarna och låt kastrullen vara i direkt kontakt med lågan för att få till en ännu högre temperatur.

Tänk på att starta din coupe de feu i god tid, ca 15-20 minuter innan tillagning.

Rengöringstips! Rengör din coupe de feu när den fortfarande är ljummen. Gnid med en metallsvamp alltid i samma riktning som satineringen och torka genast av noggrant.

Rost kan bildas på hällens yta på grund av fukt och inaktivitet. Använd hällen regelbundet för att förebygga detta, eller applicera paraffinolja med en bomullstuss om hällen inte ska användas under en längre tid. Paraffinoljan avdunstar på några få sekunder när hällen sätts på nästa gång. Om rost uppstår, ta bort med ett sandpapper med fin kornstorlek. 

Stekbord

Med stekbordet får du en fantastisk stor och slät tillagningsyta. Stekhällens borstade stålyta gör att maten inte fastnar och du behöver inte använda mycket fett vid tillagning.

Viktigt att du tänder stekbordet ca 10 minuter innan tillagning. Det tjocka stålet säkerställer en jämn temperatur över hela ytan, för en enhetlig tillagning av kött, fisk, grönsaker, osv. Lätt att rengöra och kan användas som avställnings- och arbetsyta.

Rengöringstips! För att underlätta rengöring kan man lägga på en isbit när hällen fortfarande är varm (ej het!) för att lösa upp fett. Skrapa ned det i fettuppsamlaren framtill och torka ur.

Rotisseriespett

Vår rotisserie-funktion grillar kött medan det roterar på spettet och säkerställer jämnt tillagat, saftigt kött varje gång.

Funktionen kallas också ’Grill med stängd lucka’ i användarmanualen.

Ingår som standard på alla spisar (ej ugn 60) och många inbyggnadsugnar. 

Inbyggd stektermometer

Inbyggd stektermometer ingår som standard i de flesta spisar och ett flertal ugnsmodeller. 

Stektermometern pluggas in direkt i ugnen och du ställer temperaturen i klockan. 

Rengöringstips brännare

Lyft av brännarens avsvalnade delar och rengör med varmt vatten och så lite (neutralt) diskmedel som möjligt. Gnid med en trasa, gärna i naturellt cellulosamaterial eller en icke-slipande svamp. Låt brännardelarna torka helt innan de läggs tillbaka, och kontrollera att delarna är placerade korrekt och “klickar” rätt.

Undvik att brännarna har kontakt med mat för länge, i synnerhet mat med hög syra (som tomatsås). Undvik även att mat bränner fast på brännaren. Om fläckar/missfärgning uppstår på ytan (försämrar inte produktens funktionalitet) kan vissa fläckar tas bort på följande sätt: Lägg brännaren i hett vatten med diskmedel, torka med trasa (gärna i cellulosa) – använd aldrig slipande trasa eller svamp. För svårare fläckar kan man värma vit vinäger och rengöra med trasa.

  • Obs! Låt alltid brännaren kylas ner till rumstemperatur innan rengöring. Doppa aldrig en varm brännare i kallt vatten.
  • Obs! Använd aldrig ånga, stålull, eller slipande trasa eller svamp. Använd heller aldrig metallredskap på brännarna, använd i stället trä eller plastredskap.
  • Obs! Brännardelarna ska aldrig diskas i diskmaskin, då blir de irreparabelt förstörda.

Rengöringstips ugn

Ugnens insida
Rengör ugnen efter varje användning. Smutsen är då lättare att avlägsna och du undviker att den bränner fast upprepade gånger under hög temperatur. Använd inte rengöringsmetoder med ånga.
Ta ut alla uttagbara delar och rengör dem var för sig med varmt vatten och ett rengöringsmedel utan slipmedel. Ugnsutrymmet rengörs med en mjuk fuktad trasa och torkas av.
Ta loss ugnens sidogaller genom att trycka ihop den övre och undre stålramen och få ur den ur läget där det sitter i spänn.

Ugnsplåtar
Sänk ner plåten i en lösning med varmt vatten och neutralt diskmedel. Torka efter rengöringen.

Ugnsgaller
Rengör gallren med varmt vatten och rengöringsmedel utan slipmedel. Är smutsen väldigt ingrodd rekommenderar vi att gallren får ligga i blöt i någon timme innan de rengörs.

Rengöringstips spisens ytor

Använd ljummet vatten och ett flytande rengöringsmedel utan slipmedel. Torka sedan med en mjuk trasa eller en trasa i mikrofiber. De lackade ytorna rengörs fördelaktligen medan de ännu är varma.

Var särskilt försiktig med sura och basiska ämnen som t.ex. ättika, citronsaft, salt, tomatjuice.